Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mielőtt belevágnánk ...

2008.01.29

Kép Alapvető tudnivalók

 

Tenyésztésről, genetikáról, szaporodásbiológiáról sok több száz oldalas könyv jelent meg, így itt csak a legalapvetőbb tudnivalók leírására van lehetőség.

 

A legfontosabb lenne egyszer és mindenkorra azt a tévhitet eloszlatni, miszerint minden szukának életében legalább egyszer szülnie kell, hogy ne legyenek testi és lelki problémái Ez nem igaz még akkor sem, ha ezt sok állatorvos is hangoztatja. Ugyanígy egy kan kutya is teljesen normális és egészséges életet élhet anélkül, hogy egyszer is fedezett volna. Sokan a kutyájuk iránti rajongástól vezérelve gondolják, hogy szeretnének neki utódokat, esetleg egy kölyköt akarnak megtartani. Ez érzelmi szempontból érthető, de ha a két szülő nem felel meg a tenyésztés követelményeinek, mindez felelőtlenség. Alapvető ismeretek hiányában sok kárt lehet okozni az anyakutyának és kölykeinek. Sokszor hallani azt, hogy mennyire aranyosak a párhetes kölykök és a kutyatulajdonosok szeretnék a valóságban közelről végigkísérni a fejlődést, a születéstől a gazdához kerülésig.

 

A kölykök felnevelése nagyon sok időt, energiát, gondoskodást, felelősségvállalást és komoly anyagi kiadást jelent!!!!!!

 

Olyan gazdát kell találni számukra, aki ismeri a fajta tulajdonságait és annak megfelelő szeretetet, foglalkozást és ellátást biztosít a kutya egész életére.

 

A tenyésztés célja, hogy az utódok küllemben, munkaadottságban, egészségben jobbak vagy legalább olyan jók legyenek, mint szüleik. Az utódok minőségét mindkét szülő egyformán befolyásolja. Így a szukának és a kannak is bizonyos követelményeknek meg kell felelnie. Ezeket itt csak felsorolni szeretném, részletesen könyvekből, internetről kell tájékozódni, illetve meg kell hallgatni tapasztalt tenyésztők véleményét. A tenyésztés célja az, hogy az utódok küllemben, munkaadottságban, egészségben jobbak vagy legalább olyan jók legyenek, mint szüleik.

 

1. A szukának és a kannak is törzskönyvvel kell rendelkeznie. Felelősséggel csak akkor lehet ezeket a kutyákat tenyészteni, ha szüleik is megfelelnek a követelményeknek.

 

NE VEGYÜNK TÖRZSKÖNYV NÉLKÜLI KISKUTYÁT ÉS NE HOZZUNK LÉTRE TÖRZSKÖNYV NÉLKÜLI ALMOKAT!!!!

 

2. Tenyésztésbe vonni fajtatiszta kutyát csak akkor lehet, ha a kutya már legalább kér CAC kiállításon – kan és szuka esetében is két "kitűnõ" minősítést kapott nyílt, vagy munka osztályban; vagy tenyésszemlén "Tenyésztésre javasolt" vagy "Tenyészthetõ" minõsítést kapott.

3. Dokumentált csípődiszplázia szűréssel kell rendelkezni (HD) (esetleg még könyök - ED, és váll - OCD). Ennek eredménye mentes vagy majdnem mentes, esetleg enyhe lehet. Enyhe minősítés esetén csak olyan kutyával szabad párosítani, amelyik mentes vagy majdnem mentes fokozatú. Hivatalos, végleges eredményt jelenleg csak olyan kutya kaphat, aki legalább egy (FDB esetén két) éves. Olyan állatorvoshoz kell fordulni, akinek nagy gyakorlata van a szűrésben. Hasznos információk találhatók a www.kisallatortopedia.hu, a www.fdb.hu és a www.dysplasia.hu honlapokon.

 

Sajnos nem minden fajta törzskönyvének kiadása kötött diszplázia szűréshez - ennek ellenére mi próbáljunk meg többet tenni az adott fajtáért: szűressük meg kutyánkat, és nem megfelelő eredmény esetén NE vonjuk tenyésztésbe!

 

Csak tökéletes egészségi és fizikai állapotban lévő szukát szabad fedeztetni, hiszen a vemhesség, az ellés és a szoptatás nagyon igénybe veszi a szervezetet. Valamint csak tökéletes egészségi és fizikai állapotban lévő kannal fedeztessünk!

 
Ha az utolsó kombinált oltás 5-6 hónapnál régebben történt, ajánlott az újraoltás. Így az anyában az ellenanyagok szintje a maximális lesz, ami biztonságos védelmet nyújt a vemhesség és a szoptatás alatt. Vemhes szukát nem szabad oltani, mert a legyengített, de nem elölt kórokozók károsíthatják a magzatokat. Elölt kórokozókkal vagy ellenanyagokkal történő oltás nem indokolt, mert nem vált ki elegendő immunválaszt.

 

 

A kutyákban is előforduló herpeszvírus felnőtt, egészséges állatban nem okoz tüneteket. Vemhesség alatt viszont aktivizálódhatnak, ami magzatelhalást, halva születést okozhat, és a párnapos- párhetes kölykök pusztulása is bekövetkezhet. Herpesz ellen lehet oltani a vemhesség 10. napján, amit az 50. napon meg kell ismételni.

 

Minden kutyát megelőzésképpen rendszeresen féregteleníteni kell. Ettől függetlenül a szukán fedeztetés előtt, a tüzelés elején el kell végezni a kezelést. A különböző férgek petéi felnőtt, egészséges kutyában megtalálhatók nyugalmi állapotban. A féregellenes szer ezeket a petéket nem pusztítja el, de megakadályozza fejlődésüket. A vemhes kutyában ezek a lárvák átjutnak a magzatokba, ahol viszont fejlődni kezdenek. A vemhesség félidejében szoktak ismét féregtelenítőt adni, ennek szükségességéről még az állatorvos véleménye is megoszlik.

 

Kullancs ellen külsőleges készítménnyel (spray, csepp) lehet kezelni a félidős vemhes szukát, mert a hatóanyag nem jut be a magzatokba. Mindenképpen a megelőzésre kell törekedni, mert a babesiosis fertőzéskor alkalmazott Imisol egyértelműen magzatkárosító. A szoptató szuka jellemzően olyan környezetben van, hogy nincs kitéve kullancscsípésnek. Ha ennek esélye fennáll, akkor alkalmazható spray vagy a csepp, mert a hatóanyag nem jut be a szoptatós szuka tejébe.

 

A szukák általában félévente tüzelnek. Ez azonban változhat egyedenként, ill. 1-1 szuka esetében is vannak különbségek. Az átlagtól való eltérés lehet teljesen normális, de sok esetben hormonális okra vezethető. Az első tüzelés általában 8-12 hónapos korban következik be. Egy szuka testileg, lelkileg a 3. tüzeléstől, 2 éves kortól válik alkalmassá alom kihordására, felnevelésére. 8 éves kor feletti fedeztetés veszélyeztetheti az anya és a magzatok, kölykök egészségét. 2 alom felnevelése között minimum 1 évnek kell eltelnie. Így a szuka kb. 6-7 éven át van abban az időszakban, amikor egészségesen fogamzik, a vemhesség leteltével ellik és gondozza kölykeit. Ha a szuka 4-5 alomnál többet hoz világra a kutya túlterheléséhez vezethet.

 

Sajnos a kutyáknál egyre több szaporodásbiológiai probléma fordul elő. Megfigyelhető a tendencia, hogy sokszor üres marad a szuka, vemhesség alatt egy vagy több magzat károsodik. Ellési gondok lépnek fel, sok a halva születés vagy az újszülött kölykök 1-2 napon belüli pusztulása. Egyre több esetben van szükség császármetszésre azért, mert egy kiskutya elakad a szülőútban, vagy el sem indul a szülés, pl. fájásgyengeség miatt. Az okok nagyon sokrétűek (fertőzés, hormonzavar), így nehéz a pontos diagnózis felállítása. Ezeknek a tényeknek a tudatában nagyon nagy felelősség egy alom vállalása.