Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgező növények

2008.01.27

Mérgező növények

(a képekre való hivatkozás a linkek között) 

 

Sok lakást díszíti a trópusi kutyatejfélékhez tartozó csodacserje, melynek fehéres tejnedve mérgező. Külsőleg irritálja a bőrt, elfogyasztása erős hányást, hasmenést, vesebántalmakat okozhat. Olykor tudatzavarhoz is vezethet, néha a mérgezés halálos kimenetelű. A mintegy 600 fajt magában foglaló kankalinnemzetség egyetlen tagjának, a szobai kankalinnak levélszőrei erős bőrirritációt képesek előidézni, hólyagképződéssel, viszketéssel kísérve. A csucsorfélék talán legismertebb hazai képviselője, a korallbokor ember számára csupán enyhén veszélyes. Gyakran a szép, piros bogyókat próbálják megkóstolni a gyerekek, de csak nagyon nagy mennyiség bekebelezése okoz rosszullétet, hányást, hasi fájdalmakat.

 

A kutyáknál azonban többször diagnosztizáltak súlyos bélgörcsöket, keringési zavarokat, sőt halálos kimenetelű mérgezést is.

 

 

Diffenbachia

 

Heves tüneteket okozhatnak a különböző Diffenbachia-fajok is. E dísznövények levele és szára sérülés esetén olyan anyagot választ ki, mely erősen irritálja a száj nyálkahártyáját, duzzadást, viszketést, sőt légzési zavarokat is okozva, ha a kutya lenyeli ezt az anyagot. Mivel a diffenbachia igen heves reakciókat vált ki, ritkán kerül sor nagyobb mennyiség elfogyasztására, mely már károsítaná a gyomrot és a beleket is. A szembe kerülve viszont komoly kötőhártya-gyulladást okoz.

 

 

Leander

Kedvelt szobanövény a leander is, mely alkaloidákat és glikozidokat tartalmaz.Ezek az anyagok rosszullétet, heves hányást, hasmenést okozhatnak. Embereknél gyakori a fejfájás, előfordulhatnak keringési zavarok is.

 

 

Tuják

 

Melyik kutya ne szeretne botokat, ágakat rágcsálni? Nem mindegy azonban, melyik fa vagy bokor ágáról van szó! Bűnügyi regényekből is ismerős lehet a tiszafa, mely korábban kedvelt eszköze volt gyilkosoknak, és öngyilkosoknak egyaránt. A piros bogyó húsának kivételével a növény minden része igen mérgező! Hasonlóan veszélyes az aranyeső, melynek főleg a magjai ártalmasak, de ágainak rágcsálása is mérgezési tüneteket okozhat. Szerencsére a tujákat legtöbbször csak megjelölni szokták kutyáink. A levelek ugyanis gyulladást okozó hatóanyagot tartalmaznak, súlyos esetben visszafordíthatatlan folyamatot indítanak el a májban és a vesében.

 

 

Puszpáng vagy buxus

 

Az örökzöld puszpáng vagy buxus levele, sőt kérge is mérgező: hatóanyaga hányást, hasmenést, bélgörcsöket okoz, sőt a központi idegrendszer bénulását is előidézheti. Karácsonykor a csillagszóró és a lametta mellett maga a karácsonyfa illetve a fagyöngy lehet veszélyes kutyánkra nézve. A fagyöngy termésének, leveleinek vagy ágainak elfogyasztása apátiát és mozgászavarokat okoz. Kezelés hiányában a testhőmérséklet csökken, a keringés összeomlik. A fenyőfa esetében a tűlevelek aromatikus olajtartalma irritálja a száj és a torok nyálkahártyáját, illetve a gyomrot és a beleket. Heves reakciók nem lépnek fel, de előfordul, hogy a kutyának sokáig nincs étvágya. Érdekes, hogy már az ágakkal kapcsolatba került víz – pl. esővíz, víz a vázában – is kiválthatja a fent említett tüneteket. Ha kutyánkat mérgező növény elfogyasztásán kapjuk rajta, az állatorvos által beadott hánytató általában megakadályozza a káros következményeket. Hatékony lehet a gyomormosás vagy valamilyen, a mérget megkötő anyag beadása. Fontos a gyors beavatkozás, ne halogassuk az állatorvos kihívását!

 

 

Szellőrózsa: a növény minden része mérgező

Rákvirág: a növény minden része mérgező

Borostyan-aralia: a növény minden része mérgező

Aszparagusz: a növény minden része mérgező

Angyaltrombita: a növény minden része mérgező

Bíboros kalapácscserje: a növény minden része mérgező

Diffenbachia: a növény minden része mérgező

Laburnum anagyroides (Aranyeső): A Laburnum fajok minden része mérgező

Keleti hunyor: a növény minden része mérgező

Gyűszűvirág: a növény minden része mérgező (főként a levél)

 

 

Begonia elatior: a levél vagy hajtás mérgező

Cikasz: a levél vagy hajtás mérgező

Pachypodium lamerei: a levél vagy hajtás mérgező

Pirosló Filodendron: a levél vagy hajtás mérgező

Primula obconica: a levél vagy hajtás mérgező

Sansevieria: (anyósnyelv): a levél vagy hajtás mérgező

Schefflera: a levél vagy hajtás mérgező

 

 

Klivia: a föld alatti szerv mérgező

Amarillisz: a föld alatti szerv mérgező

Ciklamen: a föld alatti szerv mérgező

Könnyezőpálma: a föld alatti szerv mérgező

 

Kroton: a növényben lévő tejnedv mérgező

 

 

 

Kutyatej, Mikulásvirág: a virág vagy termés mérgező

Ficus: a virág vagy termés mérgező

Dipladenia: (tölcsérjázmin): a virág vagy termés mérgező

Flamingo: a virág vagy termés mérgező

Korallbokor: a virág vagy termés mérgező