Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diszplázia

Cikkek

A diszplázia műtétekről

2008.01.25

A diszplázia műtétek nagy felkészültséget, ill. felszereltséget igénylő műtétek. Magyarországon több tucat állatorvos is elvállal csípődiszplázia műtéteket, ami az esetek döntő többségében a relatíve könnyebben megoldható combcsont fej reszekciót jelent. Ezzel szemben csak kevés állatorvos ill. intézmény tudja biztosítani a diszplázia teljeskörű műtéti megoldásait.

 

A diszplázia kezelési lehetőségei (gyógyszer, műtét)

2008.01.25

A diszplázia, mint betegség kezelési lehetőségei konzervatív, ill. sebészeti (műtéti) megoldásokból állnak.

 

A diszplázia tünetei, jelei

2008.01.25

Tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni ....

 

Diszpláziaszűrés

2008.01.25

A diszplázia szűrővizsgálatára két okból kerülhet sor. Leggyakrabban a kutya csípőizületének vizsgálata miatt végzett un. előszűrés, ill. a kutyatenyésztéshez szükséges un. végleges szűrés miatt kérünk diszplázia szűrést.

 

A diszplázia megelőzési lehetőségei

2008.01.25

A diszplázia elkerülése érdekében az egyik legfontosabb dolog a megelőzés. Akár mint tulajdonosok, akár mint későbbi tenyésztők lehetőség szerint ne vásároljunk olyan kutyakölyköt, akinek a szülei (esetleg nagyszülők) nem voltak diszpláziára szűrve. A kölyökkutyát rendszeresen vigyük állatorvosi vizsgálatokra. A kölyökkutya táplálásánál kerüljük a fehérje, és kalcium túladagolást - illetve a túlmozgatást.

 

A diszplázia és a táplálkozás összefüggései

2008.01.25

A helytelen táplálkozás hozzájárulhat a betegség kialakulásához, ill. a már meglévő betegség romlásához, de soha nem ez az alap oka a betegségnek. A két legfontosabb táplálkozással kapcsolatos hiba a fehérjetúletetés, ill. a relatív kalcium túletetés. Mind a fehérje, mind a kalcium indokolt mennyiségénél, ill. táplálékban lévő indokolt arányánál magasabb arányú etetése a hosszú csöves csontok túlságosan gyors, idő előtti növekedéséhez vezet.

 

A diszplázia fokozatai - Norberg szög

2008.01.25

Amikor a diszplázia fokozatairól, ill. az ehhez tartozó röntgen elváltozásokról beszélünk elsősorban tenyésztői értelemben vett diszpláziáról beszélünk. Ennek megfelelően Magyarországon, ill. Európában az FCI (Federation Cynologic Internationale) ajánlásoknak megfelelően öt fokozatot különböztetünk meg.

 

Térdizületi diszplázia - patellaficam

2008.01.25

A térdkalács ficama traumás behatásra is kialakulhat, ha az egyik oldali retinaculum sérül, és a patella az ellenkező oldalra kitér az árkából. Az esetek döntő részében azonban, az egyed növekedése során kialakuló anatómiai deformitások miatt, traumás behatás nélkül jön létre, hátterében döntően örökletes okok rejlenek.

 

Vállizületi diszplázia (OD)

2008.01.25

A kutyák vállizületi diszpláziája, a vállizületet alkotó karcsont fejének és a lapocka izületi vápájának nem megfelelő illeszkedéséből (inkongruenciájából) eredő, genetikailag öröklődő betegség.

 

Könyökizületi diszplázia (ED)

2008.01.25

A könyökizületi diszplázia, a csípődiszplázia után a második leggyakoribb, örökletes mozgásszervi betegség. Elsősorban a nagytestű kutyáknál gyakori, de előfordulhat kistestűeknél is.