Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A diszplázia és a táplálkozás összefüggései

2008.01.25

A diszplázia kialakulása alapvetően genetikai okokra vezethető vissza. A genetikailag nem megfelelő csípőizületi alakulást öröklött kutyák esetében azonban a betegség kialakulásának mértékét ill. az ebből eredő klinikai tüneteket a nem megfelelő táplálkozás jelentősen befolyásolhatja.

Az izületek lágyszervi alkotóelemei ill. az izomzat fejlődése nem képes követni a csontok túlzott növekedését. Ebből eredően laza izületi alakulás, izomzatbeli deficit, mozgás zavarok léphetnek fel, ideális alapot teremtve a betegség kialakulásához ill. romlásához. A kalcium és fehérjetúletetés mindemellett alapvetően hozzájárulhat más mozgásszervi betegségek kialakulásához is, mint például a csonthártyagyulladás, izületi porcleválások (OCD), könyökdiszplázia stb.

 

A táplálkozással is befolyásolható az ízületek korrekt fejlődése. A túlzott állati eredetű fehérje bevitel károsan, míg a glükozaminoglikán tartalmú táplálék kiegészítők jótékonyan befolyásolják a fejlődést.

A fehérje túladagolás elkerülése érdekében csak a kutyatápok csomagolásán előírt mennyiségű tápot adjunk kutyánknak a növekedés stádiumában. Ha ezen kívül mást is kap enni a kutya, az fehérjében (húsban) relatív szegény táplálék legyen ill. az a kevés fehérje (hús) jó minőségű legyen (pld. színhúsok).

Az esetleges többlet táplálék fontos hogy rostban gazdag legyen (növényi rostok, rizs, zöldségek). A kalcium túladagolásának elkerülése érdekében ne használjunk külön csonterősítőket teljes értékű tápok mellett, mert az un. teljes értékű kutyatápok eleve nagy mennyiségű csonterősítőt tartalmaznak. Ugyancsak lényeges, hogy ha vegyes táplálékot ill. nem teljes értékű kutya tápot, ill. konzervet adunk kutyánknak csak törzskönyvezett, állatorvosoknál, ill. állatpatikában kapható csonterősítőt használjunk kalcium kiegészítésül. A humán patikákban embergyógyászati célra használt csonterősítő porok és tabletták kalcium-foszfor aránya nem megfelelő a kutyák számára, ilyen termékeket soha ne használjunk. Ugyancsak fontos hogy a kalcium pótlásra használt csonterősítő tablettákat csak kúraszerűen szabad használni, de ne használjuk folyamatosan, hónapokon át, mert az, kalcium túladagoláshoz vezethet. A tabletták napi adagjánál pedig inkább a dobozon ajánlott alacsonyabb dózist használjuk. Az izületi porc egészséges fejlődéséhez további kétféle (porckopás gátló), állatgyógyászati forgalomban kapható anyag járulhat hozzá. Ezek a glukozaminoglikán, ill. a kondroitin szulfát. Az előbbi számos állatgyógyszerben, ill. állati táplálék kiegészítőben szerepel, különböző lehet azonban a koncentrációjuk, ill. a felszívódásuk, az egyes készítményeket tekintve. Az utóbbi csak kevés állatgyógyászati készítményben szerepel. Ezek a porcépítő anyagok beépülve az izületi porcba fokozzák annak ellenálló képességét, ill. javítják regenerációs készségét. Lehetőség szerint ezen készítmények esetén se használjuk a hasonló hatóanyag tartalmú humán készítményeket, mert felszívódásuk, hatékonyságuk nem pontosan ismert a kutyák esetében.