Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A diszplázia fokozatai - Norberg szög

2008.01.25

A diszplázia szűrésről kiállított igazolásokon is ez az öt fokozat szerepelhet. 

 

Ez a genetikai eredetű betegség nem csak azt vonja maga után, hogy az ebet ki kell zárni a tenyésztésből, de nem megfelelő kezelés esetén kedvencünk élete is kínná és szenvedéssé válhat. A kutyáknál a csípőízületi dysplasia, a combcsont fejének a medence izületi vápájához nem megfelelő illeszkedését jelenti. Az egész ízület egy autó gömbcsuklójához hasonló. Egy jó csípőízület, ahol az illeszkedés optimális, az egymásba illeszkedő gömb alakú combcsontfejből, és a neki megfelelő homorú ízületi vápából áll. Ilyenkor a terhelés 100%-os felületen oszlik cl, mint egy új gömbcsuklónál. Kopott gömbcsuklók „kotyognak", és ki kell cserélni őket. Ugyanígy ha a csípőízület nem megfelelően alakul, a felfekvő felületek kisebbek az optimálisnál, a terhelés kisebb felületen oszlik el. Ennek megfelelően a kor előrehaladtával ízületi kopás alakul ki, ami reumatikus fájdalmakat okoz. A beteget bódított állapotban, standard beállításban készült röntgenfelvétellel lehet vizsgálni. Az esetek súlyosságát fokozatok szerint minősítjük, így mentes, majdnem mentes, enyhe, közepes és súlyos fokú csípő diszpláziát különböztetünk meg.

 

Az egyre rosszabb állapotok mind súlyosabb sántaságot eredményezhetnek. Kis testű fajtáknál előfordul ezen kívül a combcsontfej steril elhalásával járó kórkép a Perthes-kór. Ez is súlyos sántaságot eredményez, és műtéti beavatkozásra van szüksége a betegnek. A súlyos és közepes minősítésű egyedeket a tenyésztésből mindenképpen ki kell zárni, mert a betegség kialakulásában genetikai háttér is szerepel játszik. Mivel a betegség rejtetten (receszív) öröklődik, ezért 8: 1 arányban születhet két teljesen mentes szülőpártól is l súlyos csípő diszpláziás kölyök 8 nyolc mentes mellett, míg két súlyosan terhelt szülő után ugyanígy 8 súlyos és l menetes fog születni. Ez persze csak a matematika, a valóságban csak ha nagy számú populációt vizsgálunk, akkor fogjuk egy almon belül ezt a számarányt találni. A receszív öröklődés az oka, hogy a szelekciós tenyésztői törekvésekkel sem sikerült átütő eredményeket elérni egy-egy fajtánál. Sajnos vannak olyan fajták, amelyeknél szinte fajtajelleg a csípő diszplázia. Ennek a sikertelenségnek az oka még a betegség polyfaktoriális háttere is. Beavatkozásra csak súlyos és tartós sántaság esetén van szükség. A röntgenkép minősítése nincs mindig arányban a sántaság mértékével.

 

A betegség legkorábbi elbírálásai már 5 hónapos kortól, röntgenfelvétellel lehetséges tájékozódó jelleggel elvégeztetni. Ez után még változhat a csípőízületi vápa helyzete a növekedés során jobb és rosszabb irányba is, de a már ilyenkor súlyos esetek javulni nem fognak. Ezeket a kutyákat nem érdemes komolyabb kiképzési, vagy tenyésztési céllal tovább menedzselni.

 

 

 

 

Mentes minősítést (HD-A) kaphat a kutya, ha a combcsontfej és az acetabulum (medence vápa) kongruens, az un. Norberg-szög 105 fok vagy nagyobb, az un. cranialis acetabularis perem ép, kerek lefutású, az izületi rés kerek lefutású, egyenletesen tág. ((Norberg féle szögnek a combcsontfejek középpontját öszekötő vonal és a combcsontfejek középpontját az elülső, ill. dozalis acetabulum vonalának metszéspontjával összekötő vonal által bezárt szöget nevezzük.)

 

Majdnem mentes (vagy átmeneti forma) a minősítés (HD-B), ha a combcsontfej és az acetabulum enyhén inkongruens, a Norberg szög 105 vagy nagyobb, esetleg kisebb 105 foknál de az izület kongruens.

 

Enyhe diszplázia a minősítés (HD-C), ha a combcsontfej és az acetabulum inkongruens, a Norberg szög 100 vagy nagyobb, a cranialis acetabularis perem kissé ellaposodott, enyhe arthrotikus jelek lehetnek a combcsontfejen, ill. combnyakon.

Enyhe gyulladásra utaló tünetek előfordulhatnak (Morgan-vonal, scleroticus gyűrű, elülső vápakontúron felrakodás).

 

Közepes diszplázia a minősítés (HD-D), ha kifejezett inkongruencia van a combcsont és a medencevápa között, a Norberg szög 90 foknál nagyobb, a cranialis acetabularis perem ellaposodott ill. arthrotikus jelek vannak a combcsontfejen, ill. combnyakon.

 

Súlyos diszplázia a minősítés (HD-E), ha a csípőizület subluxált (részlegesen ficamodott), a Norberg szög 90 foknál kisebb, a cranialis acetabularis perem ellaposodott, a combcsontfej ellaposodott, deformált, ill. kifejezett arthrotikus jelek vannak az izületben. Luxáltnak tekintjük a combcsontfejet, ha a fej teljes egészében a vápán kívül helyeződik. Subluxált akkor, ha a fej középpontjától a két fej középpontját összekötő egyenesre húzott merőleges a vápa szélén kívülre kerül, azaz, az ízületi felületnek kevesebb, mint a fele terhelődik.

 

Fontos tudni, hogy általában a mentes, majdnem mentes és enyhe (!) kategóriák tenyésztése ajánlott, míg a közepes ill. súlyos kategóriákba tartozó kutyák tenyésztése nem etikus!

 

Tehát a bizonyítványon szereplő „enyhe” diszplázia itt csak egy tenyésztői kategóriát jelöl, amivel még tenyészthető is a kutya.

A klinikai értelemben vett diszplázia, tehát a diszpláziája miatt sántító kutyák esetében a betegség tüneteit enyhébb vagy súlyosabb formában mutató kutyák általában a röntgenkép alapján a súlyos, ritkábban középsúlyos kategóriákba esnek.

 

 

Mi a Norberg szög?

 

A Norberg féle szög egy a rtg. felvételen megszerkesztett szög, mely nem mindegyik, de az általunk is használt FCI által ajánlott rendszerben bírálati szempontként szerepel. A combcsontfejek középpontját összekötő egyeneseknek az ízületi gödör elülső szélével bezárt szöge. Azt mutatja meg, hogy a fej milyen mélyen helyezkedik el a medence ízületi gödrében. Hasznos segédeszköz a fej helyzetének megállapításában. Számszerűen fejezi ki azt, amit a bíráló szubjektíve többnyire meg tud ítélni, de a tévedés lehetőségét csökkenti. Sokan túlértékelik szerepét a bírálatban. Ez is csak egy szempont a sok másik között, önmagában félrevezető lehet.