Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A diszplázia kezelési lehetőségei (gyógyszer, műtét)

2008.01.25

A diszpláziát csak akkor kell gyógyszeresen vagy műtétileg kezelni, ha a betegség sántaságot, vagy mozgászavart okoz. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban sántít-e a kutyánk ill. vannak-e csípőizületi fájdalmai, kérjük szakember (állatorvos) segítségét ennek megítélésére. Itt most nem beszélünk a tenyésztői értelemben vett diszplázia, azaz a sántasággal nem járó diszplázia további rosszabbodását megelőzendően használt porckopás gátló készítmények használatáról. Bármilyen súlyos is legyen a diszplázia, mint önálló mozgásszervi betegség, így vagy úgy (gyógyszeresen vagy műtétileg) minden stádiumában kezelhető. Ezért csak a diszplázia miatt nem szabad végleges elaltatásra (euthanasia) gondolnunk, bármilyen súlyosnak tűnik kutyánk sántasága.

 

 

A diszplázia gyógyszeres kezelési lehetőségei

 

A diszplázia esetén használt gyógyszeres kezelések célja a egyrészt a csípőizületben keletkezett fájdalom enyhítése fájdalomcsillapítók segítségével, másrészt a csípőizületben kialakuló gyulladásos folyamatok csökkentése gyulladáscsökkentő gyógyszerek segítségével (a modern gyógyszerek ezt a két összetevőt egyaránt tartalmazzák). A gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítók közül az un. nem-szteroid fájdalomcsillapítóknak van igazán jelentőségük a diszplázia esetén. Az un. szteroid készítményeket lehetőség szerint ne, vagy csak végső esetben egy rövid kúra erejéig használjuk, mivel hosszabb távon szedetve jelentős egészség károsító mellékhatásaik lehetnek. Ezért abban az esetben, ha a nem szteroid gyógyszerekre nincs megfelelő javulás, inkább a műtéti megoldást válasszuk, mintsem a szteroid készítmények tartós adagolását. További, az előbbieket kiegészítő gyógyszeres kezelési lehetőség az izületi porc károsodását lassító, a porc regenerálódását elősegítő természetes alapanyagú un. ”porckopásgátló” gyógyszerek adása, a fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett. A fájdalomcsillapítók ill. gyulladáscsökkentők közül ne használjunk humán (emberek számára gyártott) készítményeket, mert azok nagy része jelentősen károsíthatja kedvenceink egészségét. Az állatorvosi készítmények közül is azokat válasszuk, amelyek nem okoznak gyomorirritációt, ill. gyomorfekélyt adagolásuk során. A gyógyszerek típusáról (nevéről) és adagolásáról részletes tájékoztatást állatorvosunktól kaphatunk.

 

 

Mikor használjuk az említett fájdalomcsillapítókat-gyulladáscsökkentőket?

 

Kizárólag állatorvosi vizsgálat után, az állatorvos javaslatára szabad használni ezeket a készítményeket. Biztosan tudnunk kell, hogy a diszplázia miatt sántít-e a kutyánk és nincs más ortopédiai vagy belgyógyászati betegsége. A diszplázia esetén is csak akkor használjuk ezeket a gyógyszereket, ha a diszplázia adott stádiumára az állatorvos ezt javasolta. Mivel tudnunk kell hogy a gyógyszeres kezelés csak tüneti kezelés, azaz nem fogja a beteg csípőizületet egészségesre változtatni. Mégis a betegség bizonyos stádiumaiban – amikor műtéti megoldás még nem szükséges, vagy már nem javasolt – az egyetlen segítséget jelentheti a gyógyszeres kezelés. Gyógyszeres kezelést javaslunk általában akkor, ha először okozott enyhe mozgászavart és ezzel járó csípőfájdalmasságot a betegség, valamint úgy tűnik, hogy az előbb tárgyalt fájdalomcsillapítók rövid távú (max. 10 napos) adagolása hosszú időre (hónapokra) tünetmentessé teszi a diszpláziás kutyát. Abban az esetben viszont, ha a betegség folyamatosan fájdalomcsillapítók adását tenné szükségessé a csípőfájdalmak enyhítésére, ésszerűbb kiutat jelent a műtéti megoldás választása. Az enyhe, gyógyszerre gyorsan és tartósabban javuló diszplázia mellett, az idős, szívbeteg, esetleg más mozgásszervi betegséggel is rendelkező (pl. gerincbeteg) diszpláziás kutyák esetében is a gyógyszeres kezelési lehetőségek kerülnek előtérbe. Ez utóbbi esetekben a már meglévő egyéb ortopédiai probléma (különösen az idős német juhászkutyákban gyakori gerincbetegség, a CEC) kérdésessé teheti a műtét utáni sikeres rehabilitációt, ezért inkább a gyógyszeres megoldásokat javasoljuk.

Mind a gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítóknak mind a porckopásgátló készítményeknek az előbb tárgyalt alkalmazási lehetőségein kívül fontos szerep jut a diszpláziával műtött kutyák műtét utáni rehabilitációjában is, a mihamarabbi sikeres lábhasználat elérése érdekében.

 

 

A diszplázia műtéti megoldásai

 

A gyógyszeresen nem, vagy nem kielégítően kezelhető, súlyos fokú, klinikai tüneteket (sántaság) is mutató diszpláziás kutyák állandó csípőfájdalmának megszüntetésére különböző műtéti megoldások állnak rendelkezésre. Fontos tehát itt is kiemelni, hogy kizárólag klinikai tüneteket mutató (tehát a diszpláziája miatt sántító) kutyát szabad csak műteni. A csak tenyésztői értelemben vett diszpláziás, csípőizületi fájdalmasságot nem mutató kutyák indokolatlan műtéte műhibának számít. A diszplázia műtétek alapvetően két csoportba sorolhatók. Az egyikbe az un. izületmegtartó műtéteket soroljuk, amely műtéteknek a lényege a kórosan fejlődött izületek eredeti anatómiai állapotba való visszaalakítása, megakadályozva ez által a csípőizületek újbóli ficamodását. Világ szerte az egyik legismertebb ilyen műtét a Háromszoros Medencei Oszteotómia (HMO).

 

Ehhez hasonló, de kevésbé gyakran használt műtéti megoldás még az un. varizációs oszteotómia ill. a DAR-arthroplasztika. A diszplázia műtétek másik csoportját az un. izület megszüntető műtétek képzik, amely műtétek esetén a nagyfokú izületi károsodás (arthrózis) miatt az izület megtartó műtétek már értelmetlenek. Ezekben az esetekben a csípőfájdalmak forrását jelentő, károsodott izületifelületek eltávolításával un. álizületet (combcsontfej reszekció) vagy mesterséges izületet (csípőprotézis) hozunk létre. A két legfontosabb izület megszüntető műtét a combcsontfej reszekció ill. a teljes csípőizületi protézis beültetés. A régebben használt un. pectinectómiának nevezett diszplázia műtét (ahol egyszerűen egy combközelítő izom átvágására került sor) egyik csoportba sem sorolható az előbbiek közül. Mivel ennél - a tőlünk nyugatra fekvő országokban már nem használt - vitatott létjogosultságú műtétnél megmarad ugyan az eredeti (diszpláziás) csípőizület, azonban a csípőizület ficamodása is többé-kevésbé megmarad.

 

 

Háromszoros Medencei Oszteotómia (HMO)

 

Ezt az izületmegtartó műtétet azoknál a fiatal (5-15 hónapos) kutyáknál végezzük, ahol az állandóan ficamodó csípőizületek izületi felszíne még ép, sem súlyos porckopások, sem súlyos arthrózisok (porcfelrakódások) nem találhatók, ill. a medencevápája megfelelő mély. A műtét során a kórosan oldalra néző medencevápát a medencecsont három ponton való elfűrészelésével (oszteotómiájával) ráforgatjuk a combcsontfejre, úgy hogy az onnan többet már ne tudjon kiugrani (azaz ficamodni). Az így eredeti anatómiai helyzetbe, azaz diszpláziamentes állapotba visszaforgatott csontokat egy speciálisan erre a célra kialakított lemezzel rögzítjük pozíciójukban. Az így kialakított egészséges csípőalakulás esetén már nem fog többet ficamodni az izület, így teljesen megállíthatóvá válik a további izületi porc károsodás ill. az arthrózis kialakulása. A műtét utáni sikeres gyógyulás egyik alapvető kritériuma a műtét utáni fokozott mozgáskorlátozás betartása a gyógyulás ideje alatt. A mozgáskorlátozás nem megfelelő betartása esetén ugyanis meglazulhat a csontokat pozíciójukban rögzítő fém, ami érzékenységet okozhat, sőt nagyfokú lazulás esetén akár újbóli műtét is szükségessé válhat. A gyógyulási idő letelte után (három hónap), ha a pozíciójukban rögzített csontok már összeforrtak, ilyen lazulás már nem lehetséges.

 

 

A combcsontfej reszekció

 

A combcsontfej reszekció az egyik legrégebbi, ezért Magyarországon leggyakoribb izület megszüntető műtét. Ezt a műtétet a súlyos porckopásokkal ill. porcfelrakódásokkal kísért arthrózisos izületekkel rendelkező diszpláziás kutyák esetében alkalmazzuk. A műtét során a fájdalom forrásául szolgáló combcsontfejet eltávolítjuk az izületből és a combcsont vége és a medencevápa közé egy izom pólyacsíkot ültetünk be, amely beavatkozás által egy fájdalom mentes, rugalmas kapcsolat (un. álizület) jön létre az izületet alkotó csontok között. Az így kialakított álizülettel fájdalommentes, bár az eredeti izületi mozgáshoz képest korlátozottabb izületi mozgást tudunk biztosítani. Minél kisebb a kutya súlya és minél jobban fejlett a combizomzata (azaz nem sorvadt még le a betegség következtében) annál jobb a műtét hatásfoka, annál hamarabb és annál jobban fogja majd a műtétet követően használni a lábát a műtött kutya. A műtétből való felépülési idő - három hónap - alatt, leszámítva az első néhány hetet, külön mozgáskorlátozás nem szükséges. Ezzel szemben fontos szerepe van ebben az időszakban a műtött végtag megfelelő mozgatásának, a fizikoterápiának.

 

 

A teljes csípőprotézis beültetése

 

Ezt a műtétet is a súlyos porckopásokkal ill. arthrózisokkal terhelt csípőizületű diszpláziás kutyák esetében alkalmazzuk. A műtét során a súlyosan károsodott porcfelületek (combcsontfej ill. medencevápa) eltávolítását követően egy kifejezetten kutyák részére gyártott protézist ültetünk be az eredeti combcsontfej ill. medencevápa helyére. A protézis egy fém komponensű feji, ill. nyaki részből és egy műanyag komponensű vápából áll, az eredeti combcsont fejnek és medencevápának megfelelően. A beültetett protézis segítségével egy fájdalommentes és az eredetihez hasonlóan mozgatható csípőizület jön létre. A műtétet követően a kutyák általában hamar terhelik műtött végtagjukat. A HMO-hoz hasonlóan azonban ennél a műtétnél is kiemelt jelentősége van a műtét utáni mozgáskorlátozásnak, a műtét szövődménye lehet ugyan is a protézis lelazulása, ami újabb műtétet tehet szükségessé. A csípőprotézis beültetése azokban az esetekben is jó eredményt hozhat, amikor a combizmok nagyfokú lesorvadása, ill. a kutya nagy testsúlya miatt a combcsontfejezés már nem lenne alkalmas a diszplázia által okozott mozgászavar megoldására.