Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A diszplázia megelőzési lehetőségei

2008.01.25

A szülők diszplázia szűrésének eredményét (vagy annak másolatát) kérjük el a tenyésztőtől (akár csak a szülők törzskönyveit), ne elégedjünk meg a szóbeli tájékoztatással. Ha tenyésztők vagyunk, ellenőrizzük folyamatosan a tőlünk származó kölykök ill. tenyészkutyáink testvéreinek szűrési eredményeit is.

 

Kérjük meg az állatorvost (ha külön nem vizsgálta), hogy vizsgálja meg a kiskutya járását, mozgását, szükség esetén vizsgálja meg csípőizületeit. A kölyökkutya táplálásánál kerüljük a fehérje, ill. kalcium túladagolást. A kölykök mozgatása során kerüljük a túlterhelést, azaz ha elfárad, ne erőltessük a mozgást. Mindemellett a mozgásszegény életmód sem jó, mert a farizomzat ill. a csípőizületek normális fejlődése igényli a megfelelő mozgást. A mozgás intenzitását óvatosan lehet csak növelni, különösen a fél éves kor alatti (diszplázia előszűrésen még át nem esett) kölykök esetén lehet veszélyes a túlzásba vitt tréning. Fél éves korban minden nagytestű, ill. diszpláziára hajlamos kistestű kutyát diszplázia előszűrésre kell vinni, hiszen a súlyos esetek nagy része ekkor már kiszűrhető. Az időben észlelt, klinikai tüneteket is mutató súlyos esetek nagy részében műtéttel (HMO) még megelőzhető a teljes csípőarthrózis kialakulása. Nem beszélve arról, hogy a középsúlyos esetek nagy részénél az ebben a korban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető a megfelelő gyógyszeres kezelés, a megfelelően átalakított táplálkozás és mozgásprogram segítségével.

 

Mind fél éves kor előtt, mind a későbbiek során azonnal forduljunk állatorvoshoz, ha a kutyánk sántít, vagy bármilyen mozgászavart mutat. Egy éves kor után a fajta klubnak megfelelő időpontban csináltassuk meg a végleges diszplázia szűrést. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a könyökizületi (elülső végtag) diszplázia majdnem ugyanolyan gyakori, mint a csípődiszplázia. Ezért ha már csípő szűrésre visszük a kutyánkat, egyúttal kérjünk könyökdiszplázia szűrést is. Ráadásul egy bódításban - ennek megfelelően még kisebb kockázattal ill. kisebb költségekkel - megoldható a két szűrés, mintha később külön vissza kellene menni könyökszűrére.

 

A diszplázia szűrés eredményét beszéljük meg egy megfelelő szakemberrel (állatorvossal), aki segít majd értelmezni az eredményt. Így például az "enyhe diszplázia" tenyésztői minősítés esetén nem árt tudni, hogy az nem számít kifejezetten rossznak, sőt ezzel még az adott fajtánál tenyésztésre is javasolt lehet a kutyánk. Ha pedig kiderült, hogy súlyosan diszpláziás a kutyánk, ne essünk pánikba és keressük meg az állatorvosunkkal együtt a kutyánk számára legjobb felépülési lehetőséget. Ebben az esetben már érdemes speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvos segítségét kérni, akitől részletes tájékoztatást kapunk, hogy melyik az a műtét, ill. kezelés, amitől a legjobb eredmény várható a kutyánk teljes értékű, fájdalommentes mozgása érdekében.