Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"A cane corso bátor, kiegyensúlyozott, értelmes és mozgékony kutya. A családjával szemben gyengéd és hűséges - az idegenekkel szemben viszont gyanakvó.

 

Kép

 

 

 

Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor más állatokkal nincs gondja. Ha lehetőséget biztosítunk a fajtatársaival való helyes viselkedés elsajátítására, akkor  akadálytalan a más kutyásokkal tartandó közös program.

 

 

 

 

 

 

 

Kép Méltóságteljes pillantása szinte az ember veséjéig hatol. Magabiztos, higgadt önbizalomtól sugárzó, nem hagyva kétséget affelől, hogy ez a kutya tisztában van erejével, tudja mire képes, de nem feltétlenül akarja azt minden áron és mindenkivel szemben bizonygatni, hiszen erre nincs semmi szüksége.  Leginkább a nagymacskákhoz hasonlítható, amint plasztikusan kötegelt izomzata, méretéhez képest meglepő lendülettel és agilitással, ám mégis puha ruganyossággal mozgatja testét.

 

 

 

Kép

 

 

 

 

A cane corso általában könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutya. Gazdának természetes tekintéllyel rendelkező, nyugodt személy a legalkalmasabb. A corso-nak szüksége van arra, hogy felnézhessen a gazdájára.

 

 

 

 

 

 

Ha a kölyköt következetes módon, harmonikus környezetében nevelik fel, akkor kiegyensúlyozott, megbízható kutyává fejlődik. Nem kell attól félni, hogy emiatt romlanak őrző-védő képességei, az őrzésre való hajlam a fajta veleszületett tulajdonsága, és az állat mindig cselekszik, ha szükséges.

Vérbeli őrző-védőként kifejezetten egygazdás fajta, de családjáért és különösen annak gyermekeiért szinte bolondulásig rajong. Számára a gyermek szent és sérthetetlen. Falkájával szembeni lojalitása határtalan. Még azt is boldogan viseli, ha a vele egy háztartásban élő, kamasz kölyökkutya pofalebenyébe csimpaszkodva cibálja. Félmázsás testének minden porcikájával igyekszik szerettei közelébe férkőzni. Gladiátori külsejét meghazudtolva, már-már zavarba ejtően ragaszkodó. Buzgalmában képes bűnbánó pofával a fotelben ülő gazda ölébe is felkéretőzni, mint valami tenyérnyi társasági kutya.

 

 

Kép Személy és vagyonvédelmi kérdésekben nem érdemes vitába szállni egy corsoval, mert ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot! Gazdáját, annak családtagjait és területét kérlelhetetlenül őrzi és védelmezi, saját falkája minden pillanatban élvezheti vigyázó tekintetét.

 

Jellemének egészséges kifejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges a korán elkezdett szocializáció és körültekintő, következetes nevelés. Egy cane corso komoly erkölcsi felelősséggel ruházza föl gazdáját, hiszen egy hozzá nem értő gazda hibájából fakadóan antiszociális, kötekedő, kezelhetetlen, indokolatlanul agresszív, vagy félős kutya nemcsak hamis képet alakít ki erről a nagyszerű fajtáról, de tartása is komoly veszélyt hordozhat magában. Ezért lehetőleg az válassza társául, aki mind fizikailag, mind mentálisan képes egy nagytestű, őrző-védő eb határozott kézbentartására, azaz egyértelművé tudja tenni kutyája számára az erőviszonyokat. Ha a corso mindezzel tisztában van, valamint megkapja azt a sok-sok szeretet és törődést amit igényel, gyakorlatilag bármire kiképezhető, gazdája és annak családja mellett tűzön-vizen át kitart.

 

Kép

 

Mivel nagyon szorosan kötődik gazdájához és szüksége van a mindennapos törődésre, szeretetre, „ridegtartásra” alkalmatlan, ezért elhagyott tanyák, gyártelepek őrzésére nem való. Ez a helyzet lelkileg megnyomorítja.

Körültekintéssel és szakszerűen felnevelve, a gazda életének harmónikus részévé válik, aki magasabb szintű kiképzés nélkül is engedelmes kutya.

 

 

Mielőtt azonban bárki hanyat-homlok rohanna egy tenyésztőhöz, nem árt, ha tartásával kapcsolatban néhány dolgot alaposan átgondol.

A corso bizonyos mértékben genetikailag terhelt, más nagytestű kutyafajtákhoz hasonlóan fokozottan fenyegeti a diszplázia veszélye. Ezt megelőzendő célszerű alaposan körüljárni a tenyészeteket és azokból az almokból választani, melyek szülei (az sem árt, ha nagyszülei) igazoltan mentesek (HD-A)!

Szintén fizikumából adódóan különösen nagy gondot kell fordítani a kölyök és növendék állatok igényes, minden tekintetben kielégítő táplálására, és mozgatására - mert az ekkor elkövetett hibák maradandóan végigkísérik kutyánk további életét!"

 

A fentebb leírtak jobbára nem az én szavaim, gondolataim, de teljes mértékben egyetértek velük, hiszen az én tapasztalataim is a leírtakat igazolják. A corso-t egy olyan sokoldalú kutyának ismertem meg, aki szinte bámilyen körülmények közt megállja a helyét, ha érzi a gazda szeretetét. Ha valaki egy olyan nagyméretű ölebre vágyik, aki bármikor gond nélkül át tud vedleni kemény munkakutyává, akkor bátran tudom ajánlani a corsot!

 Erő - dinamizmus - intelligencia - kedvesség - ez a corso.

 
 
 

 

Kép

 

 

 

A CORSO!